Actualiteit

Eén stal met 24.000 kippen is niet rendabel

Eén stal met 24.000 kippen is niet rendabel

Pluimveehouders uit Peer wilden hun kippenbedrijf uitbreiden met extra stallen voor 84.750 vleeskuikens, maar de deputatie weigerde de vergunning. Dat was een klap voor de bedrijfsleiders die in oktober nog met een stalbrand te maken kregen.

Een lege stal waar er 22.000 kuikens kunnen ingeplaatst worden. Er zijn nieuwe ventilatoren gehangen, nieuwe drinkpunten voor de kuikens en een geheel vernieuwd dak. In totaal een investering van 160.000 EUR. Echter, doordat er ooit eens een brand is geweest in deze stal, voor hun overname, is de vergunning ook ‘opgebrand’. Herbeginnen met het dossier was de enige oplossing. “Vroeger was dit bedrijf, samen met het huis aan de overkant, één geheel. Maar de vorige eigenaar heeft de delen opgesplitst. We worden nu door de deputatie verplicht om  eerst het huis aan de overkant te kopen.”

In oktober ging een andere stal met 24.000 dieren in vlammen op na een kortsluiting. De veehouders wachten op de afhandeling van het dossier door de verzekering. “Op dit moment hebben we nog één stal met 24.000 kippen, maar dat is niet meer leefbaar. Voor 1 kip krijgen wij ± 2 EUR, maar daar moet je dus het voer en alle kosten van aftrekken. Je hebt dus meer dieren nodig om rendabel te zijn. Met 80 à 100.000 dieren kun je een leefbaar inkomen genereren. Bovendien biedt de voederleverancier een interessantere prijs aan als je bestelt voor 100.000 dieren i.p.v. voor 24.000. Aangezien de voederkost een behoorlijke hap uit het budget neemt, is dit toch niet geheel onbelangrijk.”

De Bedrijfsleiders klagen over de administratieve rompslomp waarmee ze te maken krijgen bij een uitbreiding. “Zodra je denkt dat je met het ene in orde bent, komen ze met iets anders op de proppen. De overheid wil graag dat oude boerderijen gerenoveerd worden, maar we hadden beter een nieuw bedrijf gezet. Dat had evenveel gekost, maar dan hadden we minder kopzorgen.”

Tekst: Pluimvee - Bron: HBvL – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen , Limburg