Actualiteit

Bufferzone na uitbraak van hoogpathogene vogelgriep H5N8 bij Waregemse handelaar wordt uitgebreid naar beschermingsgebied (3 km) en toezichtsgebied (10 km)

Bufferzone na uitbraak van hoogpathogene vogelgriep H5N8 bij Waregemse handelaar wordt uitgebreid naar beschermingsgebied (3 km) en toezichtsgebied (10 km)

Nadat er een uitbraak was vastgesteld bij een Waregemse handelaar (W-VL) met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8, werd er door het FAVV een bufferzone ingesteld met een straal van 3 km. Na tussenkomt van de Europese Commissie dient dit echter te worden uitgebreid naar een beschermingsgebied (3 km) en een toezichtsgebied (10 km) rond de besmettingshaard. Ondanks dat het uitsluitend om vogels betrof voor de hobbyhouderij, wordt de handelaar zelf echter wel aanzien als een professioneel bedrijf en dient de Animal Health Law (Verordening 2020/687) dan ook strikt te worden toegepast.

Maatregelen

 

Het beschermingsgebied Waregem (3 km) omvat straat(secties) in de gemeenten Deerlijk (8540), Harelbeke (8530), Waregem (8790) en Wielsbeke (8552). Een inzoombare, gedetailleerde kaart van de onderstaande tijdelijke bufferzone is beschikbaar op de webpagina van het FAVV. Ligt uw pluimveebedrijf binnen dit beschermingsgebied? Dan moet u voldoen aan deze maatregelen.

 

Het toezichtsgebied Waregem (10 km) omvat (delen van) de gemeenten Anzegem, Deerlijk, Dentergem, Deinze, Harelbeke, Ingelmunster, Izegem, Kortrijk, Kruishoutem, Kuurne, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Tielt, Waregem, Wielsbeke, Wortegem-Petegem, Zulte en Zwevegem. Een inzoombare, gedetailleerde kaart van de onderstaande tijdelijke bufferzone is beschikbaar op de webpagina van het FAVV. Ligt uw bedrijf binnen dit toezichtsgebied? Dan moet u voldoen aan deze maatregelen.

 

Deze maatregelen zijn van toepassing vanaf 23 april 2021.

 

Tekst: Pluimvee/FAVV – Bron: FAVV – Foto: FAVV

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving , Dierengezondheid