Actualiteit

Bioleghennenbedrijf geblokkeerd na overschrijding dioxinegehaltes

Bioleghennenbedrijf geblokkeerd na overschrijding dioxinegehaltes

Op 30 juli gaf het FAVV opdracht tot het terugroepen van eieren met de code 0BE7050, nadat een lichte overschrijding van de dioxine- en PCB-norm was vastgesteld. Deze eieren waren afkomstig van een boerderij in Bilzen, Limburg. De oorzaak wordt nog achterhaald.

De eieren werden verdeeld in verkooppunten van Delhaize, Carrefour, Cora, Match, Intermarché en enkele groothandels. Het biologisch leghennenbedrijf werd door het FAVV tijdelijk geblokkeerd in afwachting van de resultaten van het onderzoek.

In de voorbije vijf jaar heeft het FAVV al drie keer eieren terug geroepen omdat er te veel dioxine of dioxineachtige PCB’s werden in terug gevonden. In België is de blootstelling van de consument aan PCB's en dioxines via de voeding quasi gelijk aan 0, het FAVV heeft in de laatste 3 jaar meer dan 8500 stalen genomen van PCB's en dioxines en de resultaten waren in 99,8 % van de gevallen conform. Dat het verpakkingsbedrijf de vervuiling zelf ontdekte en de FAVV op de hoogte stelde, bewijst volgens de Belgische autoriteit dat het autocontrolesysteem, waarbij voedingsbedrijven zelf het voedsel moeten controleren, werkt.

Tekst: Pluimvee – Bron: FAVV/Pluimveeweb

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Limburg