Actualiteit

Belgisch Beter Leven-kip vanaf heden bij vijf retailers in de winkelrekken

Belgisch Beter Leven-kip vanaf heden bij vijf retailers in de winkelrekken

Vanaf deze week kan de consument bij vijf retailers terecht voor kipproducten die het nieuwe, diervriendelijke label “Belgisch Beter Leven” dragen. Supermarktketens Lidl, Aldi, Colruyt, Okay en Delhaize (Ad en Super) hebben het opgenomen in hun gamma.

 

Het charter met regels voor het diervriendelijker houden van kippen (“Better Chicken Commitment”) kwam enkele jaren geleden tot stand onder impuls van GAIA. Steeds meer retailers zoals Aldi, Colruyt Group, Delhaize en Lidl ondertekenden het charter samen met leveranciers van kip, zoals Plukon Food Group. Tegen 2026 wil men stapsgewijs alle vleeskippen in België volgens de standaarden van het charter houden. Deze “Belgisch Beter Leven”-kip is het resultaat van een samenwerking tussen 5 partijen: Belgrabroed die instaat voor het aanleveren van de broedeieren, enkele pluimveehouders, de voerbedrijven Spoormans (Arvesta) en Vanden Avenne leveren het aangepaste voeder en Plukon Food Group.

 

De pluimveehouders werken onder andere met trager groeiende kippenrassen. De kippen moeten 40 procent meer bewegingsruimte hebben en in de stal moet er daglicht, zitstokken en afleidingsspeeltjes aanwezig zijn. De Belgisch Beter Leven kip onderscheidt zich ook doordat ze geboren, gehouden en verwerkt is in België, met strenge restricties op het gebruik van antibiotica..

 

Dierenrechtenorganisatie GAIA noemt de Belgische BCC-kip een belangrijke stap vooruit. Michel Vandenbosch: “We zijn blij dat zowel de retailers als de producenten het commitment aangaan om er stapsgewijs voor te zorgen dat tegen 2026 alle kippen "Belgisch Beter Leven" kippen zijn en 40 procent meer bewegingsruimte hebben in een stal met daglicht.

 

Sales Manager Thomas Verswyver van Plukon Food Group hoopt dat het initiatief snel kan opschalen: “In eerste instantie zullen deze producten in een beperkt volume vanaf midden juni beschikbaar zijn bij Lidl, Delhaize, Colruyt Group en Aldi . De snelheid van de uitrol zal afhangen van het draagvlak bij de klanten en de vraag van de consument.”

 

De Belgisch Beter Leven kip zal naar verwachting een paar euro per kilogram duurder zijn dan de reguliere kip en vanaf nu verkrijgbaar zijn bij Aldi, Colruyt Group, Delhaize en Lidl.

 

Tekst: Pluimvee/VILT – Bron: VILT – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Braadkippen