Actualiteit

AVEC waarschuwt beleidsmakers voor tekorten in de Europese pluimveevleesproductie

AVEC waarschuwt beleidsmakers voor tekorten in de Europese pluimveevleesproductie

In een persbericht roept vertrekkend AVEC-voorzitter Paul Lopez beleidsmakers op om prioriteit te geven aan de productie van voedsel en pluimveevlees, om een betaalbare en continue aanvoer in de komende periode te garanderen. Vanwege de zeer hoge energie- en voerprijzen hebben producenten het namelijk extreem moeilijk om de productie op peil te houden.

 

Pluimveeproducenten en de schakels die daarop volgen worden overal in de toeleveringsketen getroffen door een ongekende stijging van de kosten van energie (vooral aardgas, brandstof en elektriciteit), CO2, verpakking en externe arbeid die de continuïteit van de productie bedreigen.

 

De Russische invasie van Oekraïne heeft ook geleid tot een forse verhoging van de voerprijzen, die ongeveer 70 % van de productiekosten van pluimvee uitmaakt. Dit heeft geleid tot een situatie waarbij het voor sommige boeren en schakels het verstandiger zou zijn om de productie in de toekomst stop te zetten dan het risico te lopen op grote financiële verliezen.

 

Lopez staat erop dat de Commissie dan ook nu moet ingrijpen om de lidstaten te ondersteunen om de energieprijzen op een redelijk niveau te brengen, de liquiditeit op de energiemarkten te vergroten, de energievoorziening te diversifiëren en op zoek tee gaan naar oplossingen zoals het plaatsen van een plafond op de prijzen voor energie/voer.

 

“Duurzame productie staat bij ons voorop en wij zien onze sector als deel van de oplossing als het gaat om klimaatverandering. Daarom vragen we de autoriteiten om onze sector krachtig te ondersteunen om zich te ontwikkelen en de transitie naar duurzame energiebronnen te versnellen, de afhankelijkheid van buitenlandse energiebronnen, leveranciers van fossiele brandstoffen en diervoeders te beperken en de weerbaarheid van de sector te vergroten”, aldus Lopez.

 

Tekst: Pluimvee/AVEC – Bron: AVEC – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen