Actualiteit

Agriflanders omhelsde de landbouwsector in moeilijke tijden

Agriflanders omhelsde de landbouwsector in moeilijke tijden

De vorige editie van Vlaanderens grootste landbouwbeurs had in 2019 plaats, intussen reeds 4 jaar geleden. In tussentijd heeft de landbouwsector al heel wat moeten verduren en stond het lange tijd in de hoek waar de klappen vielen. Al is duidelijk dat de landbouwsector zich niet ongegrond naar de slachtbank zal laten leiden. Eveneens de Landsbond Pluimvee blikt terug op een meer dan geslaagde editie.

 

Positieve dynamiek toont de strijdvaardigheid

 

Standhouders- en bezoekersaantallen zeggen niet alles, maar zijn zeker een belangrijke graadmeter. Met dik over de 300 professionele standhouders en 65.000 bezoekers werden de verwachtingen van de organisatoren ruim overtroffen. “We zitten terug op het peil van de vorige edities, van voor de corona tijden”, melde een tevreden event manager Gunther De Mey.

 

Duidelijk was dat de landbouwsector toch nog omhelst wordt – zoals in de slogan van deze editie van Agriflanders – en de beurs daartoe zeker een positieve bijdrage leverde.  In dit opzicht was de aanwezigheid van politici, zelfs met een stand zoals de CD&V en de Open VLD, en de bezoeken van vele parlementsleden (Vlaams, Federaal, Europees) toch wel een steun voor de landbouwers en de sector. Te lang en te veel had de landbouwsector de terechte indruk dat ze vanuit deze hoek in de steek werden gelaten. De beurs toonde een kentering aan, hopelijk blijft het bij geen loze beloften of een momentopname maar bouwen ze mee om een toekomstgerichte land- en veehouderij verder mogelijk te maken.

 

Landsbond Pluimvee blikt tevreden terug

 

De Landsbond Pluimvee houdt eraan om ook als standhouder aanwezig te zijn om vooral het gesprek aan te gaan met zijn leden en tevens zijn stem als ambassadeur van de sector duidelijk te laten gelden. Op de stand geen schuimige dagschotels, wel de alom bekende advocaat, eiersnoepjes en kippenboutjes die gretig in de smaak vielen.

 

De onvermoeibare tandem – voorzitter Danny Coulier, hoofredacteur Luc Maertens, ondervoorzitster Delphine Vandaele en beleidsmedewerker Martijn Chombaere, konden rekenen op diverse hulpvaardige bestuursleden van de vier verschillende provincies om deze editie tot een goed einde te brengen.

 

De Landsbond Pluimvee ging de dialoog aan met verschillende politici, waaronder premier De Croo, minister van landbouw Brouns, Europarlementsleden Tom Vandenkendelaere en Hilde Vautmans en heel wat parlementsleden. De gekende problematieken konden zodoende verder toegelicht worden en uiterst positieve contacten werden gelegd om verder op te bouwen. 

 

NVA grote afwezige

 

Opvallend afwezige was wel de NVA en hun mandatarissen. Hun gevoerde ‘groene’ beleid en de voorkeursbehandeling die ze aan de industrie geven, zijn hier zeker niet vreemd aan. De ‘tractormanifestatie’ op hun nieuwjaarsbijeenkomst illustreerde dit nog maar eens duidelijk.

 

Het volledige artikel kunt u lezen in het februari nr van Pluimvee.

Tekst en foto: Pluimvee (LM & MC)

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving , Oost Vlaanderen