Actualiteit

Stikstofdossier blijft de gemoederen beroeren

Stikstofdossier blijft de gemoederen beroeren

Met meer dan 20.000 bezwaarschriften hebben burgers en landbouwers duidelijk hun ongenoegen geuit over het stikstofdossier dat vandaag op tafel ligt. Hoogstraten Leeft  had een positief PAS-advies verleend, maar heeft dit na aanhoudende druk opnieuw ingetrokken. De onvrede en de ongelijkheid waarmee het huidige stikstofdossier handelt laat ook in Nederland al zijn sporen na. Zo is de Nederlandse landbouwminister bezweken onder het stikstofdossier.

Aantal bezwaarschriften tegen stikstof rondt kaap van 20.000

Het totale aantal inspraakreacties op het ontwerp van stikstofakkoord van de Vlaamse regering heeft de kaap van 20.000 overschreden. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin.

Hoogstraten Leeft keert op stappen terug: positief PAS-advies wordt ingetrokken

Na het protest van honderden boeren en bedrijven uit de agro-voedingsketen tegen de beslissing van de gemeenteraad van Hoogstraten om een positief advies te geven over het stikstofakkoord van de Vlaamse regering, keert de grootste meerderheidspartij van de stad op zijn stappen terug. Hoogstraten Leeft heeft laten weten dat de partij het gunstig PAS-advies zal intrekken, met of zonder goedkeuring van coalitiegenoot N-VA.

De boeren begrepen niet dat de gemeenteraad een voorwaardelijk positief advies had gegeven over het stikstofakkoord, terwijl alle andere gemeenten in de regio een negatief advies hadden verstrekt. Bovendien had Hoogstraten 373 bezwaren tegen het akkoord ontvangen van boeren en burgers, tegenover 24 positieve opmerkingen.

Nederlandse landbouwminister bezwijkt onder stikstofdossier

Henk Staghouwer, de Nederlandse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, geeft de handdoek in de ring geworpen. Hij vond zichzelf niet de man die de Nederlandse landbouwsector perspectief kon geven in de moeilijke stikstofuitdaging. Het ontslag kwam er op de dag dat Nederland zijn derogatie op de Europese bemestingsregels verliest. Partijgenoot Carola Schouten volgt Staghouwer voorlopig op, zij was al landbouwminister in de vorige regering Rutte. 

Tekst: Pluimvee - Bron: Vilt - Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën