Actualiteit

Schorsingsprocedure gestart tegen Pluimverwerkingsbedrijf Empro na aanhoudende geurhinder

Schorsingsprocedure gestart tegen Pluimverwerkingsbedrijf Empro na aanhoudende geurhinder

De deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen heeft beslist om de procedure tot schorsing van de milieu- en omgevingsvergunningen van het pluimverwerkingsbedrijf Empro Europe in Dendermonde op te starten, omdat er geen oplossing komt voor de aanslepende problematiek van geurhinder. Het provinciebestuur zegt dat de deputatie binnen de 120 dagen een beslissing zal nemen over de volledige of gedeeltelijke schorsing van de omgevingsvergunning

 

Empro Europe startte in 2015 op de locatie Vosmeer in Dendermonde, al kwamen buurtbewoners al vlug tot protest nadat volgens hun de geurhinder onaanvaardbaar was. Het bedrijf plaatste een biofilter van 12 meter hoog om tegemoet te komen , maar de hinder bleef aanhouden.

 

De schorsingsprocedure volgt op verschillende andere beslissingen, zegt het provinciebestuur. "Op 16 januari 2020 oordeelde de deputatie in haar beslissing dat mogelijks geopteerd moet worden voor een compleet nieuw concept qua bedrijfsvoering en zuiveringstechnieken, eventueel op een andere locatie die minder geurgevoelig is. Het bedrijf tekende beroep aan tegen deze beslissing. Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) boog op 9 juli 2020 de beslissing van de deputatie om in een schorsing voor een periode van minstens drie maanden." Sinds oktober 2020 werden de activiteiten weer opgestart maar de geurklachten zijn opnieuw toegenomen. Om duidelijkheid te verkrijgen over de hinderaspecten, acht de deputatie het aangewezen om de procedure tot schorsing van de vergunningen op te starten", zegt gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Omgevingsvergunningen.

 

Tekst: Pluimvee/Vilt – Bron: Vilt – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Oost Vlaanderen