Actualiteit

Recentelijk 40 nieuwe uitbraken van HPAI in Polen

Recentelijk 40 nieuwe uitbraken van HPAI in Polen

Waar bij ons de druk van vogelgriep sterk afgenomen is en leidt tot versoepelingen, is dit helemaal niet het geval voor wat betreft Polen en ook Duitsland.

 

Alleen al in de periode 18-31 maart zijn er in Polen 42 haarden van HPAI - waarvan 40 op commerciële bedrijven – vastgesteld. In totaal wordt een aantal van 1,07 miljoen getroffen stuks pluimvee opgegeven. Het betreft allemaal de H5N8 variant. Vooral de streek van Kalisz County in de centrale provincie Greater Poland is getroffen. Met deze recente grote opstoot van HPAI komt de teller hiermee sedert begin dit jaar op 93 haarden op commerciële bedrijven in Polen.

 

Ook in Duitsland is de epidemie nog helemaal niet onder controle. Deze winter werden tot einde maart 133 haarden, met de H5 variant, vastgesteld op bedrijven en in een 5tal zoo’s. Verder werden bij wilde watervogels meer dan 3.000 gevallen met HPAI gedetecteerd.  Maar vooral de voorjaarstrek van de watervogels zorgt voor een opstoot einde maart met vele nieuwe besmettingen, eerst in centraal Duitsland (Thüringen)  gevolgd door het zuidelijker Baden Württemberg. Tevens worden ook nog enkele haarden gemeld in 5 andere deelstaten.  Naast wilde watervogels zijn er diverse leg- en opfokbedrijven getroffen en eveneens vleeskippenbedrijven. Nu reeds is volgens het Nationaal Diergeneeskundig  Referentie laboratorium (Friedrich-Loeffler Instituut) de epidemie erger dan deze in 2016-2017.

 

Tekst: Pluimvee (LM) - Bron: WATTPoultry.com – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid