Actualiteit

Raad van State bood geen soelaas voor pluimveeslachterij Lammens

Raad van State bood geen soelaas voor pluimveeslachterij Lammens

De intrekking van de snij- en slachtvergunningen van de Torhoutse pluimveeslachterij Lammens is definitief, nu de eerdere beslissing van het Voedselagentschap (FAVV) en federaal minister van Landbouw Denis Ducarme in beroep is bevestigd.

Pluimveeslachterij Lammens nv verloor op 21 december zijn erkeninng na enkele inspecties van het FAVV wegens een potentieel salmonellarisico. Lammens nv tekende nog beroep aan tegen de beslissing, maar de beroepscommissie volgde het FAVV. Minister Ducarme besloot hierop om de erkenning van de slachterij tijdelijk in te trekken. De voorbije maanden moest Lammens nv al een drietal keer vleesproducten terugroepen wegens mogelijke salmonellabesmetting. Lammens nv trok op 3 januari naar de Raad van State tegen de intrekking van zijn vergunning en maakte zich sterk dat ze hun snij- en slachtactiviteiten al op 7 januari gingen kunnen hervatten. Dit omdat het salmonellaprobleem zich uitsluitend voordeed in hun bereidingsafdeling en niet in de snij- en slachtafdeling. Bovendien had ze de afgelopen maanden maar liefst 800.000 euro geïnvesteerd, ondanks hun schuldenberg, in maatregelen ter voorkoming van een mogelijke salmonellabesmetting.

De Raad van State nam hiermee echter geen genoegen en trok de snij- en slachtvergunning definitief in. Directeur Koen Goossens betreurt deze beslissing ten zeerste en vestigt nu alle hoop op de nieuwe aanvraag bij het FAVV die ze preventief al op 24 december hadden ingediend voor een nieuwe snij- en slachtvergunning. Ten laatste op 23 januari moet het FAVV een beslissing nemen over deze aanvraag. Koen Goossens hoopt echter wel dat dit dossier met alle objectiviteit bekeken zal worden.

Hoe het komt dat ondanks alle inspanningen telkens bij 1 op de 20 stalen een besmetting wordt vastgesteld heeft directeur Goossens het raden naar. “Alle ruimtes en alle materiaal worden steevast grondig en zelfs dubbel ontsmet. We vernevelden zelfs een dodelijk gas in de ruimtes en machines dat écht elke bacterie zou moeten doden. Dat stalen dan alsnog positief blijken is voor ons onverklaarbaar. Stilaan zouden we misschien zelfs kwaad opzet vermoeden, maar zover willen we nog niet gaan.”

(Tekst: Pluimvee – Bron: Vilt)

Te vinden in: Alle categorieën