Actualiteit

Plattelandspartij BBB behaalt monsterzege - “Geen onteigeningen en geen halvering van de stikstofreductie tegen 2030”

Plattelandspartij BBB behaalt monsterzege - “Geen onteigeningen en geen halvering van de stikstofreductie tegen 2030”

Het volk heeft gesproken! De nieuwe partij BBB (BoerBurgerBeweging) is vanuit het niets de grote winnaar van de provinciale verkiezingen in Nederland geworden. In de Eerste Kamer, de Nederlandse senaat, behaalde BBB zo’n 19 procent van de stemmen en zal daarmee de grootste partij worden met 15 van de in totaal 75 zetels.

 

Alle coalitiepartijen gaan volgens de exitpolls achteruit. De liberale partij VVD van premier Mark Rutte zakt van 12 naar 10 zetels. Ook de christendemocratische CDA (van 9 naar 5 zetels), het links-liberale D66 (van 7 naar 6) en ChristenUnie (van 4 naar 3) verliezen. De grootste achteruitgang is er voor Forum voor Democratie. De oppositiepartij van Thierry Baudet was vier jaar geleden nog de grote winnaar van de provinciale verkiezingen, maar zal in de Eerste Kamer terugvallen van 12 zetels naar 2.

 

Politiek verslaggever van NOS Xander van der Wulp vreest dat de uitslag van BBB wel eens voor crisisoverleg in Den Haag kunnen zorgen. “Voor alle coalitiepartijen is dit een klap. Het kabinet heeft steeds gezegd: de provincies moeten straks het stikstofbeleid uitvoeren. Ga dat stikstofbeleid van minister Van der Wal maar eens uitvoeren met zo’n uitslag”, stelt hij.

 

Geen onteigeningen

 

BBB-partijleider Caroline van der Plas belooft dat haar partij alleen in provincies zal besturen als in het coalitieakkoord komt te staan dat boeren niet zullen worden onteigend. Dat staat haaks op voornemens van de regering-Rutte om boeren verplicht uit te kopen om de stikstofuitstoot te verminderen als het vrijwillig niet lukt. Bij de uitvoering van dat beleid is een belangrijke rol weggelegd voor provincies.

 

De politiek leider van BBB wil ook een streep zetten door de deadline van de Nederlandse minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal om per 2030 te komen tot een halvering van de stikstofuitstoot.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: VILT/Nieuwsblad – Foto: BBB

Te vinden in: Alle categorieën