Actualiteit

Opnieuw vogelgriep in Dalfsen

Opnieuw vogelgriep in Dalfsen

In Dalfsen (provincie Overijssel, NL) is er, nog geen week na de vorige uitbraak, opnieuw hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Ditmaal betreft het een pluimveebedrijf met circa 42.000 vleeskuikenouderdieren. Om verspreiding van het virus te voorkomen werden de dieren op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), meldt de Rijksoverheid.

 

Het bedrijf ligt in een regio waar de ophokplicht op 28 juni was opgeheven. Het besmette bedrijf ligt echter in de beperkingszone (10 km) van de eerdere besmetting in Dalfsen waarvoor een ophokplicht was ingesteld op 27 juli 2022. De beperkingszone rondom de besmette locatie overlapt grotendeels met de beperkingszone die op 27 juli was ingesteld in verband met de besmetting in Dalfsen. Voor beide grotendeels overlappende beperkingszones geldt op basis van de gebiedsregeling opnieuw een ophok- en afschermplicht, maar deze geldt niet voor de hele regio.

 

In de 1 kilometer-zone rondom het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf van dezelfde eigenaar. De circa 11.000 kippen op dit bedrijf zullen in verband met risicovolle contacten met het besmette bedrijf preventief geruimd worden om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

 

In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen vijf andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen nog 27 andere pluimveebedrijven waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

 

Bron: Rijksoverheid – Foto: Shutterstock (ter illustratie)

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid