Actualiteit

Nieuw geval van hoogpathogene vogelgriep H5N8 bij Waregemse handelaar

Nieuw geval van hoogpathogene vogelgriep H5N8 bij Waregemse handelaar

Bij een Waregemse handelaar (W-VL) is er een nieuwe besmetting met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld, alle aanwezige vogels worden vandaag gedood. Aangezien het uitsluitend om vogels gaat die bestemd zijn voor de hobbyhouderij, wordt er rond de besmette site een bufferzone met een straal van 3 km afgebakend.

 

Maatregelen

 

In deze 3-km zone zijn de gebruikelijke maatregelen van o.a. standstill van pluimvee/vogels en broedeieren, ophokken van pluimvee/vogels (ook voor particuliere houders!) en een verzamelverbod van kracht. Verdere instructies kunt u in bijlage vinden. De tijdelijke bufferzone Waregem omvat straat(secties) in de gemeenten Deerlijk (8540), Harelbeke (8530), Waregem (8790) en Wielsbeke (8552).  Een inzoombare, gedetailleerde kaart van de onderstaande tijdelijke bufferzone is beschikbaar op de webpagina van het FAVV.

Kans op bijkomende besmettingen reëel

Gezien de handelaar de afgelopen weken op meerdere markten verkocht heeft, is de kans reëel dat er nog besmettingen bij hobbydieren zullen vastgesteld worden. Deze nieuwe besmetting betekent eveneens dat de algemene voorzorgsmaatregelen voor vogelgriep nog niet verder kunnen versoepeld worden. Volgende week evolueert het FAVV de situatie opnieuw om te kijken of versoepelingen haalbaar zijn.

Ophokplicht handelaars blijft van kracht

Er worden voorlopig geen bijkomende maatregelen met betrekking tot de markten opgelegd. De ophokplicht voor dieren bij handelaars geldt nog steeds. Hun dieren krijgen weliswaar de kwalificatie “hobbydier” eens ze bij de handelaar terechtkomen, maar aangezien het nog steeds om dieren betreft die gehouden worden door professionelen, vallen zij onder de ophokplicht voor professionelen!

Tekst: Pluimvee/FAVV – Bron: FAVV – Foto: Pluimvee (MC)

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid , West Vlaanderen