Actualiteit

Macron roept op tot meer voedselnationalisme

Macron roept op tot meer voedselnationalisme

Terwijl Vlaamse boeren zich opgejaagd wild voelen, opgejaagd door beleidmakers die hun mond vol hebben van stikstof, gooit president Macron het over een heel andere boeg en riep hij de Fransen op tot meer voedselnationalisme.

 

Voor een vergadering van jonge, Franse boeren heeft de Franse president Macron gepleit voor lokale consumptie “om niet met een kater wakker te worden.” Volgens Macron moeten de Fransen de “moeder van alle veldslagen” voeren in deze tijden van crisis door Franse producten te consumeren. “Soevereiniteit op vlak van landbouw en voeding is absoluut noodzakelijk”, vertelde de president op Terres de Jim, een jaarlijkse bijeenkomst van jonge landbouwers die in la Beauce doorgaat, de Franse graanstrek.

 

Daarbij gaat het niet alleen over de oorlog in Oekraïne, maar ook de energie- en klimaatcrisis. Macron benadrukte de noodzaak om los te komen van “Russische meststoffen (kalium, nvdr) en imports” en om de prijsstijgingen van energie het hoofd te bieden, want die zijn “een oorlogswapen voor Moskou.”

 

Tot 2030 zullen zo'n 100.000 landbouwbedrijven van generatie of eigenaars wisselen in Frankrijk. Het komende halfjaar komen er grote consultaties tussen de regering, de lokale overheden en de landbouwers die moet resulteren in een “loi d'orientation et d'avenir agricole”.

 

De Franse staat zal 400 miljoen euro investeren in een fonds voor landbouwondernemers (“entrepreneurs du vivant”), om jonge boeren te helpen zich te vestigen en aan te passen aan de ecologische transitie. Ook is nog eens 20 miljoen voorzien voor starterscentra en extra faciliteiten in het landbouwonderwijs.

 

Macron legde wel de nadruk op een agro-ecologische transitie, met in sommige gevallen een noodzaak van andere teelten, klimaatadaptatie en de verdere ontwikkeling van carbon farming.

 

De volledige toespraak kunt u hier raadplegen.

 

Tekst: Pluimvee/Foodlog - Bron: Foodlog – Foto: Emmanuel Macron

Te vinden in: Alle categorieën