Actualiteit

Lagere sojabonenprijs door verwachte recordoogsten

Lagere sojabonenprijs door verwachte recordoogsten

Door de gunstige zaaiactiviteiten in de VS verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) een recordoogst van sojabonen. Op 14 mei was 49% van het sojabonenareaal in de VS reeds ingezaaid, terwijl het 5-jarig gemiddelde slechts 36% bedraagt op dezelfde peildatum. Er wordt uitgegaan van een productie van 122,7 miljoen ton, terwijl dit voorgaande jaren slechts 116,4 miljoen ton (2022-23) en 121,5 miljoen ton (2021-22) bedroeg.

 

Aanhoudende prijsdruk

 

Aangezien Brazilië een recordoogst van sojabonen heeft binnengehaald, betekent dit dat de wereldwijde productie voor 2023-24 hoger zal zijn dan voorgaand seizoen, wat een gunstig effect zal blijven hebben op de prijs.

 

Wereldwijde handel in oliezaden

 

Wat de wereldwijde handel in oliezaden betreft, wordt verwacht dat de markt in 2023-24 minder levendig zal zijn dan voorgaan seizoen. Hoewel de export van sojabonen toeneemt, wordt dit gecompenseerd door minder handel in koolzaad en zonnebloemzaad. De export loopt terug doordat grote importerende landen meer zelf gaan produceren. Daar staat tegenover dat grote exporteurs een lagere koolzaadproductie verwachten.Voor Europa wordt uitgegaan van een recordoogst zonnebloemzaad van 11,5 miljoen ton. Dat is 2,2 miljoen ton meer dan vorig seizoen (2022-23). Ook in Europa groeit de koolzaadteelt goed. Er wordt een aanzienlijke productie in de EU verwacht. Daarnaast verwacht Canada meer koolzaad te oogsten.

Tekst: Pluimvee – Bron: Poultryworld – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën