Actualiteit

Konijnenhouders na jaar afwezigheid toch fysiek samen voor infovergadering konijnenboekhouding

Konijnenhouders na jaar afwezigheid toch fysiek samen voor infovergadering konijnenboekhouding

De infoavond voor konijnenhouders waar de boekhouding van het voorgaande jaar wordt toegelicht en een externe spreker relevante problematieken aankaart, het is haast een traditie geworden voor deze relatief kleine sector. Door toedoen van Covid-19 werd de vergadering vorig jaar geannuleerd, maar door de beperkte omvang, de ruime locatie en de geldende maatregelen konden de konijnenhouders na meer dan een jaar fysieke afwezigheid toch terug samenkomen.   

Konijnenboekhouding

Vlaamse konijnenhouders kunnen elk jaar vrij beroep doen op de Landsbond Pluimvee voor het verwerken van hun boekhouding, dit met steun van het departement Landbouw en Visserij. Dit heeft hen de mogelijkheid om zich – unaniem – te vergelijken met de andere bedrijven om zo de knelpunten op hun bedrijf sneller te detecteren en ernaar te handelen. Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee, focuste op de belangrijkste kerncijfers. Opmerkelijk was de significante verbetering van de gezondheid van de voedsterstapel t.o.v.  voorgaande jaren, al zullen enkele uitbraken van het Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD) in 2021 duidelijk merkbaar worden in de boekhouding van 2021. Net zoals de sterk gestegen voederkosten die een behoorlijke impact zullen hebben op het arbeidersinkomen. Een algemeen overzicht van de kerncijfers en de evolutie ervan kan opgevraagd worden via info@pluimvee.be.  

Klimaat en ventilatie

Nathalie Van Hulle van air-support werd als gastspreekster gevraagd gezien haar onafhankelijke expertise op vlak van klimaat en ventilatie. Aan de hand van een interactieve PowerPoint deed ze alleszins veel stof tot nadenken opwaaien bij de konijnenhouders waarmee ze thuis aan de slag kunnen en dit ter bevordering van de gezondheid van hun dieren om de ziektedruk en de technische cijfers te verbeteren.

Tekst: Eigen verslaggeving – Foto: Pluimvee

Te vinden in: Alle categorieën , Konijnenhouderij