Teker, een kippenverwerkingsbedrijf uit Willebroek, heeft begin september Lonki Food Group, een konijnenslachthuis uit Temse, overgenomen.
Na een brand in het kippenverwerkingsbedrijf Teker op 26 juli 2022 was het bedrijf genoodzaakt om gebruik te maken van een tijdelijke productiesite in Genk in afwachting van een volledig nieuwe verwerkingssite in Charleroi. Hasan Teker, CEO van Teker, verwacht dat deze slechts operationeel zal zijn in het najaar. De overeenkomst van de tijdelijke productielocatie in Genk liep echter begin augustus ten einde waardoor de overname van Lonki Food Group in een stroomversnelling kwam. Beide bedrijven kennen elkaar al geruime tijd en deden onderling ook al zaken met elkaar.
Lonki is één van de grootste vleesverwerker van konijnen in de Benelux en Duitsland. In januari 2022 nam het nog het handelsfonds van Frigo NV over. Hierdoor konden ze hun aanbod uitbreiden met lam, rund, wild etc. “Door gebrek aan opvolging in de familie en de goeie verstandhouding met Teker, is de overname voor ons een logisch gevolg”, aldus Frank De Boeck, zaakvoerder van het bedrijf.
Op korte termijn zal in Temse naast de slachtlijn voor konijnen, ook een extra slachtlijn voor kippen worden opgestart waardoor Teker alles in eigen hand heeft. Ook de stockage voor externe klanten is een activiteit die behouden blijft. Men zal verder inzetten op de meest recente, duurzame technologie, ook voor de site in Temse. “Wij houden zo de focus op een 100% Belgische keten en zetten op die manier ons land op de kaart, ook wereldwijd. De diversificatie zal ons ook makkelijker toegang verschaffen tot andere landen en doelgroepen. Duitsland biedt bijvoorbeeld goede opportuniteiten”, aldus Hasan Teker. Teker en Lonki stellen samen meer dan 110 personen te werk.
Tekst: Pluimvee – Bron: Made in Mechelen - Foto: Pluimvee