Actualiteit

Kerstkalkoenentekort Verenigd Koninkrijk afgewend

Kerstkalkoenentekort Verenigd Koninkrijk afgewend

Het Verenigd Koninkrijk, waar kalkoen geldt als dé kerstmaaltijd, stevende af op een kerstkalkoenen tekort door de hoge gasprijzen, de brexit en de coronacrisis. Sectororganisatie BPC (British Poultry Council) is echter hoopvol dat een tekort afgewend is door maatregelen van de Britse regering, al zal de keuze wel beperkter zijn dan voorgaande jaren.

 

Oorzaken

 

Door de brexit en de coronacrisis hebben heel wat buitenlandse arbeidskrachten het Verenigd Koninkrijk verlaten, om terug te keren naar hun thuisland. Dit leidde tot tekorten in verschillende sectoren, waaronder de transportsector en in de slachthuizen. Daarbovenop kwam nog de dure gasprijs, die op zijn beurt kunstmestfabrieken noopte tot een tijdelijke sluiting en dat had dan weer een impact op de productie van CO2, dat nodig is om de dieren te slachten.

 

De Britse regering beloofde maatregelen, zoals de toekenning van duizenden tijdelijke werkvisa voor buitenlanders. Daarvan zouden nu zo'n 2.000 à 3.000 zijn ingenomen, aldus de BPC. Dat zijn er minder dan beoogd maar toch voldoende om de tekorten op te vangen, luidt het in de Britse media.

 

Minder keuze

 

Volgens BPC-vertegenwoordiger Richard Griffiths zal iedereen die dat wil een kalkoen kunnen kopen, al verwacht hij wel minder keuze dan andere jaren. "De productie werd gestroomlijnd en de variëteiten beperkt", klinkt het.

 

Tekst: Pluimvee/Vilt – Bron: Vilt – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën