Actualiteit

Hoogpathogene vogelgriep in België, stand van zaken

Hoogpathogene vogelgriep in België, stand van zaken

Er is een nieuwe besmetting met HPAI vastgesteld bij een hobbyhouder in Aywaille. De verdenking van een besmettingshaard in Ath blijkt gelukkig negatief te zijn. Eindscreenings in de bewakingszones Beernem en Bocholt zijn met gunstig resultaat afgerond en volgende week zijn alvast de eindscreenings in de zones Wingene en Sint-Laureins gepland en worden daarnaast de 3 km-zones in Wingene en Diksmuide omgezet in bewakingszone. Druk vanuit wilde populatie bijzonder hoog.

Besmettingshaard in Aywaille

Er is vandaag, vrijdag 21 oktober, een nieuwe besmetting met het hoogpathogeen H5N1-virus vastgesteld, ditmaal bij een particuliere houder in Aywaille, in de provincie Luik. Het gaat om een contact van de vogelhandelaar in Theux, waar afgelopen weekend een besmetting was vastgesteld. De tien vogels van de houderij waren reeds gestorven. Er werden dan ook geen verdere maatregelen genomen voor deze site.

Klininische verdenking in Ath blijkt loos alarm

In Ath, provincie Henegouwen, is er noch vogelgriep, noch de ziekte van Newcastle vastgesteld nadat het bedrijf in klinische verdenking werd gesteld. Er worden dan ook geen specifieke maatregelen genomen op en rond de betrokken site.

Eindscreenings in de bewakingszones Beernem en Bocholt zijn met gunstig resultaat afgerond

Het deel van de bewakingszone Beernem dat niet overlapt met de zones Sint-Laureins en Wingene, kan dus zoals voorzien vannacht - nacht van vrijdag op zaterdag - worden opgeheven. De zone Bocholt wordt opgeheven in de nacht van zondag op maandag.      

Let wel: er zijn nog steeds onderzoeken hangende van verdenkingen in Nederlands Limburg. Mochten er als gevolg van nieuwe besmettingen daar nieuwe zones moeten worden afgebakend, dan bestaat altijd het risico dat een deel daarvan op België valt en eventueel overlapt met de zone Bocholt. Het overlappende deel zal dan moeten uitgesloten worden van de opheffing van de bewakingszone.

Eindscreenings in de zones Wingene en Sint-Laureins

Eindscreenings in de zones Wingene en Sint-Laureins zijn gepland voor eind volgende week en daarnaast worden de 3 km-zones in Wingene en Diksmuide omgezet in bewakingszone.

Druk vanuit wilde vogelpopulatie bijzonder hoog

Er is nog geen afname in het aantal gevallen bij wilde vogels op te merken. Er zijn bv. in de afgelopen week besmettingen vastgesteld in Oudenaarde, Rochefort, Clavier, Brugge, Roeselare, Veldegem, Kapellen, Lanaken en Heers. Ook blijft het aantal nieuwe kadavers, dat voor analyse wordt aangeboden, erg hoog.         

Tekst: Pluimvee – Bron: FAVV – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid , West Vlaanderen , Oost Vlaanderen , Antwerpen , Limburg