Actualiteit

Hoogpathogene vogelgriep H5N8 aangetroffen bij handelaar uit Menen

Hoogpathogene vogelgriep H5N8 aangetroffen bij handelaar uit Menen

“Zwaar vogelgriepseizoen haast onafwendbaar”

 

Er is een nieuwe besmetting met hoogpathogeen vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij een handelaar in Menen (West-Vlaanderen). De bij de handelaar aanwezige vogels zullen in de loop van de dag afgedood worden. Ondanks dat het om vogels bestemd voor de hobbyhouderij betreft, wordt er toch rond de besmette site een beschermingszone met een straal van 3 km en een bewakingszone met een straal van 10 km afgebakend daar er meer dan 50 dieren aanwezig zijn. In deze zones zijn de gebruikelijke maatregelen van kracht.

 

Gezien de handelaar de afgelopen weken op meerdere markten verkocht heeft, is het mogelijk dat er nog besmettingen bij hobbydieren zullen opduiken. De nationale maatregelen worden desondanks niet strenger gemaakt. Maar deze besmetting toont wel dat het H5-virus, net zoals in andere lidstaten, blijft circuleren bij wilde vogels. Dit en het gegeven dat de vogelmigratie nog op gang moet komen, lijkt het haast onafwendbaar dat er een zwaar vogelgriepseizoen voor de deur staat.

 

Maatregelen

 

In de beschermingszone met een straal van 3 km zijn volgende maatregelen van kracht.

In de bewakingszonde met een straal van 10 km zijn de volgende maatregelen van kracht.

 

Deze maatregelen gaan in voege vanaf 02/09/2021. De zones zullen opgeheven worden na een negatieve eindscreening op 02/10/2021. Een inzoombare kaart met de betreffende zones kunt u hier raadplegen.

 

OIE-status wijzigt niet

 

Aangezien het om een besmetting bij vogels voor de hobbyhouder gaat, verandert de vrije OIE-status voor HPAI bij pluimvee van ons land niet. Dit sluit niet uit dat er, afhankelijk van de bewoordingen van een gezondheidscertificaat, toch handelsbeperkingen kunnen optreden.

 

Hebt u vragen of wilt u uw bezorgdheden overmaken dan kan dit via info@pluimvee.be.

 

Tekst: Eigen verslaggeving – Bron: FAVV – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , West Vlaanderen