Actualiteit

H5N8-vogelgriep nadert Belgische grens

H5N8-vogelgriep nadert Belgische grens

In de Duitse deelstaat Baden-Wurttemberg is vorige week vrijdag hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld bij hobbydieren. Dit maakte de werelddiergezondheidsorganisatie OIE maandag bekend. Hiermee nadert het virus tot op 260 km van de Belgische grens.

Vogelgriepvirus nadert Belgische grens

Het virus werd geconstateerd bij een hobbyhouder in Bretzfeld, zo’n 50 kilometer boven Stuttgart. Van de 69 vogels, bestaande uit legkippen, ganzen, eenden, fazanten en kanaries, waren reeds 44 vogels dood. De overige dieren werden geruimd. Hiermee duikt het H5N8-vogelgriepvirus voor de tweede maal op in Duitsland, nadat het eerder al in Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië en Oekraïne werd vastgesteld. Door de westelijkere positionering van de haard komt het virus gevoelig dicht bij de Belgische grens, op zo’n 260 km.

Ophokplicht dringt zich op

Ondanks dat een ophokplicht niet de ultieme maatregel is om de insleep van H5N8 te voorkomen, mag deze maatregel eveneens niet onderschat worden. Deze uitbraak heeft vermoedelijk, daar het om een hobbyhouder betreft, plaats gevonden door besmetting na contact met wilde vogels. In die context zou een ophokplicht wel soelaas brengen en wordt het stilaan 5 voor 12. Feit is dat wanneer er een uitbraak is, we sowieso een dag te laat zijn. Daarom blijven we het herhalen: “Liever twee weken te vroeg dan één dag te laat”. De overheid maakt zich sterk zijn verantwoordelijkheid niet te ontlopen, maar uiteindelijk is het wel de pluimveesector zelf die de gevolgen zou moeten dragen bij een uitbraak van HPAI H5N8!

Tekst: Eigen verslaggeving – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid