Actualiteit

H5N8 duikt 2000 km zuidelijker op in Israël

H5N8 duikt 2000 km zuidelijker op in Israël

Het hoogpathogene H5N8-vogelgriepvirus is nu voor het eerst opgedoken in Israël, op 1984 km van de dichtstbijzijnde voormalig zuidelijkste besmettingshaard in Oost-Europa (Bukahiv, UK). Het virus werd geconstateerd bij een wilde havikarend aan de Westelijke Jordaanoever.

Een havikarend vertoonde klinische neurologische verschijnselen, waarna het via zijn zender getraceerd werd aan de Westelijke Jordaanoever nabij Jericho. De havikarend, die positief bevonden werd op H5N8, is in quarantaine geplaatst in een opvang voor wilde dieren. Hoogpathogene AI-virussen zijn over het algemeen mild virulent voor wilde vogels, maar hoog virulent voor pluimvee.

Met de constatatie van H5N8 in Israël, is Israël het achtste land sinds 31 december 2019 waar het virus is vastgesteld na Polen (20), Slowakije (4), Hongarije (4), Roemenië (2), Tsjechië (1), Oekraïne* (1) en Duitsland (1).

*In Oekraïne is er vogelgriep van het type H5 vastgesteld, maar Oekraïne heeft nog steeds niet de exacte typering bekendgemaakt.

Tekst: Pluimvee (MC) – Bron: OIE – Foto: Pluimvee

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid