Actualiteit

Finland start met vaccinatie van mensen tegen vogelgriep

Finland start met vaccinatie van mensen tegen vogelgriep

Het Finse Instituut voor Volksgezondheid en Welzijn liet weten dat Finland volgende week start met een beperkte, preventieve vaccinatiecampagne tegen vogelgriep bij mensen die een hoger risico lopen op het virus, wegens veelvuldig contact met pluimvee of pelsdieren.

 

Concreet gaat het om mensen die ingeschakeld worden voor het behandelen of weghalen van zieke of dode vogels, mensen die instaan voor de verzorging van (wilde) dieren, mensen die werken op een kinderboerderij, dierenartsen en laboratoriummedewerkers die met het virus werken komen in aanmerking voor het vaccin. Hiermee wordt Finland het eerste land dat een vaccin tegen vogelgriep zou toepassen bij de mens.

 

Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano, is geen voorstander. Volgens Van Gucht creëert dit een vals gevoel van veiligheid en kunnen dergelijke personen het virus doorgeven zonder dat ze dit zelf weten. “Bovendien biedt het vaccin slechts bescherming tegen één type virus, namelijk de H5N1-variant.” Voor personen die in contact komen met besmette vogels, tijdens het ruimen van besmette dieren, vindt Steven het wel aangewezen om te doen.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: VILT – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën