Actualiteit

Ej, jij lekker keun!

Ej, jij lekker keun!

Wanneer hebt u voor de laatste keer konijn gegeten? Als je er te lang moet over nadenken dan is het misschien nu het moment om je beste kookkunsten boven te halen tijdens de ‘Week van het Konijn’ waarbij de sector de troeven van konijnenvlees als één van de meest duurzaamste en magerste vleessoort in de kijker wilt zetten.

 

De ‘Week van het Konijn’ loopt van 25 januari tot en met 1 februari 2023 waarbij een week lang de troeven van het konijn onder de aandacht worden gebracht. Konijnenvlees is namelijk één van de meest duurzaamste en magerste vleessoorten.

 

Duurzame vleessoort

 

De voeding van konijnen bestaat uitsluitend uit reststromen zoals zemelen, zonnepit- of koolzaadschroot of plantaardig vezelrijk ruwvoeder (luzerne, grasmeel en hooi of stro). Grondstoffen die lokaal beschikbaar zijn en uitermate passen in een kringlooplandbouw. De perfecte vleessoort om uw ecologische voetafdruk te reduceren.

 

Magere vleessoort

 

Volgens VLAM past konijn perfect in de zoektocht van consumenten naar gezondere gerechten. Een konijn bevat immers maar zo’n negen gram vet per 100 gram. Voor een bout is het vetgehalte nog lager: gemiddeld vier gram vet per 100 gram, perfect voor diëtisten om in te bouwen in de voedingsschema’s.


Share jouw keun-recept


Jeroen Meus zal naar aanleiding van de Week van het Konijn in Dagelijkse Kost konijnenbouten op het menu zetten. Daarnaast vind je op de website van VLAM talrijke recepten. Heb je echter zelf een overheerlijk ‘keun’-recept die de klassieker ‘konijn met pruimen’ overtreft, laat het ons weten op info@pluimvee.be.

 

Dierenwelzijn wordt hoog in het vaandel gedragen

 

Het konijnenvlees dat bij ons in de winkels ligt, is vooral afkomstig van konijnen uit diervriendelijke parksystemen. “België is een voorbeeld voor andere lidstaten op gebied van dierenwelzijn. In ons land worden konijnen gehouden in een systeem van parkhuisvesting, waarbij de konijnen veel ruimte hebben en ze beschikken over hout, stro, hooi en ander knaagmateriaal om hun welzijn te bevorderen”, zegt VLAM.

De ‘Week van het Konijn’ is een initiatief van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en visserijmarketing, in samenwerking met supermarkten, zelfstandige slagers en de slachthuizen. De campagne wordt gefinancierd door de Vlaamse konijnenhouders en loopt van 25 januari tot en met 1 februari 2023.

Tekst: Pluimvee – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Konijnenhouderij