Actualiteit

Eerste graanschip vaart haven Odessa uit

Eerste graanschip vaart haven Odessa uit

Voor het eerst sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne heeft een schip met graan de haven van Odessa verlaten. Het met maïs geladen vrachtschip Razoni verliet maandagochtend de haven richting Libanon, meldde de zender CNN Türk op gezag van het Turkse ministerie van Defensie.

 

Volgens de Oekraïense minister van Infrastructuur, Oleksandr Koebrakov, heeft het vaartuig 26.000 ton maïs aan boord. Andere konvooien zullen volgen. Nu al liggen 16 schepen klaar in Odessa om te vertrekken met een lading graan, goed voor ongeveer 580.000 ton. Gennadiy Chyzhykov, voorzitter van de Oekraïense Kamer van Koophandel, is alvast opgelucht dat de eerste test voor de graancorridor gestart is.

 

Graandeal

 

Een tiental dagen geleden sloten Oekraïne en Rusland een akkoord met Turkije en de Verenigde Naties om de uitvoer van graan via de Zwarte Zee te hervatten. Rusland juicht het vertrek van het eerste schip met Oekraïens graan toe en noemde het bij monde van Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov "heel positief". "Laten we hopen dat de akkoorden door alle partijen worden toegepast en dat de mechanismen efficiënt functioneren", aldus Peskov.

 

In Oekraïne ligt twintig miljoen ton graan, samen met andere landbouwproducten te wachten voor de export, terwijl grote delen van de wereld met voedseltekorten en omhoog schietende prijzen kampen. Een deel is echter teniet gedaan daar hun houdbaarheid is overschreden.

 

Tekst: Pluimvee - Bron: VILT - Foto: Shutterstock (Ter illustratie) 

Te vinden in: Alle categorieën