Actualiteit

Duurzaam- en gezondheidsaspecten van konijnenvlees in de kijker gezet tijdens Week van het Konijn

Duurzaam- en gezondheidsaspecten van konijnenvlees in de kijker gezet tijdens Week van het Konijn

Van 24 tot 31 januari organiseren VLAM, de retailers, zelfstandige slagers en slachthuizen voor de 4e keer de Week van het Konijn. Ze zetten Belgisch konijnenvlees in de kijker en tonen aan dat parkkonijn veelzijdig en eigentijds is maar ook prima past in een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon.

Troeven

 

Uit consumentencijfers van VLAM blijkt dat 19% van de Belgische gezinnen konijnenvlees kocht in 2022, goed voor 0,19 kg per capita. Konijn is voornamelijk in trek bij 65-plussers, waar één op de drie aan de slag gaat met dit typisch Vlaamse product. Bij de jongere leeftijdsgroepen en gezinnen met kinderen is konijn minder populair. Nochtans heeft konijn enkele ijzersterke troeven, het is namelijk mager vlees bomvol rijke voedingsstoffen dat lokaal geteeld wordt en is bovendien een uitermate duurzame vleessoort.

 

Licht verteerbaar maar rijk aan voedingsstoffen

 

Konijn past perfect in de zoektocht van consumenten naar gezondere gerechten. Wist je dat konijn gemiddeld ongeveer 8 g vet per 100 g bevat. Een bout doet het nog beter met gemiddeld 4 g vet per 100 g. Een stukje konijnenvlees bevat weinig vet maar wel veel waardevolle voedingsstoffen (eiwitten, vitaminen B6 en B12, selenium en zink) in een goed opneembare vorm.

 

Duurzaam

 

Konijnenvlees is een duurzame vleessoort. De voeding van konijnen bestaat uitsluitend uit “afvalproducten” zoals zemelen, zonnepit- of koolzaadschroot of plantaardig vezelrijk ruwvoeder (luzerne, grasmeel en hooi of stro). Al deze grondstoffen zijn lokaal beschikbaar en zeer goed passend in een kringlooplandbouw. Over een kleine ecologische voetafdruk gesproken.

 

Op zoek naar inspiratie? Op https://www.lekkervanbijons.be/producten/konijn vind je kooktips, recepten en kookvideo’s met konijn.   

Tekst: Pluimvee – Bron: VLAM – Foto: VLAM

Te vinden in: Alle categorieën , Konijnenhouderij