Actualiteit

Droogte doet tarwenoteringen nieuwe oogst stijgen

Droogte doet tarwenoteringen nieuwe oogst stijgen

Op de internationale termijnmarkten zorgt het droge weer op het noordelijk halfrond voor een prijsstijging van de nieuwe oogst. Dit voornamelijk doordat er gevreesd wordt voor lagere opbrengsten door de aanhoudende droogte.

 

In delen van de Verenigde Staten hebben ze een tekort aan water, waardoor de conditie van de wintertarwe erop achteruit gaat. Het USDA, het Amerikaanse landbouwministerie, liet in zijn laatste rapport weten dat  29% van de wintertarwe in een ‘goede tot uitstekende’ conditie verkeert. Vergeleken met een jaar geleden was bijna de helft (49%) van de Amerikaanse wintertarwe in ‘goede tot uitstekende’ conditie. Niet alleen in de Verenigde Staten, ook in Frankrijk is het droog. Daarbij heeft het Franse landbouwministerie het areaal zachte tarwe naar beneden bijgesteld tot 4,8 miljoen hectare. Dat is een daling van bijna 4% vergeleken met 2022.

 

Flauwe marktstemming

 

Lokale noteringen voor de huidige oogst laten een daling zien, maar dagnoteringen op de langere termijn stijgen ondertussen weer. De Groningse weeknotering voor voertarwe daalde eerder deze week met € 2 naar € 383 per ton. De marktstemming is echter flauw. In Frankrijk wordt nog steeds graan van de hand gedaan, daar veel pluimvee is geruimd door vogelgriepuitbraken wat de druk op de prijzen op korte termijn doet afnemen. Feit is dat de tarwenoteringen nog enige tijd  behoorlijk volatiel zal blijven.

 

Wachten op Wasde-rapport

 

Het eerst aflopende mei-contract voor maaltarwe op de Parijse termijnmarkt daalde 10 mei naar € 397,50 per ton (- € 0,50). Het september-contract bewoog juist met € 2 omhoog naar € 396,50. Er word door kopers en speculanten redelijk afwachtend gehandeld voor de publicatie van het volgende Wasde-rapport van USDA, dat 12 mei verschijnt.

 

Een derde minder tarwe in Oekraïne

 

Er wordt niet alleen naar de droogte gekeken, ook Oekraïne wordt met argusogen bekeken. De tarweoogst in Oekraïne zal dit jaar minstens 35 procent lager uitvallen dan in 2021, een gevolg van de Russische inval in het land. Dat berekende het geolokalisatiebedrijf Kayrros op basis van beelden van een satelliet van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA. Verwacht wordt dat Oekraïne dit jaar 21 miljoen ton tarwe zal produceren, zowat 12 miljoen ton minder dan vorig jaar en 23 procent onder het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. Echter waarschuwt het bedrijf voor nog lagere opbrengsten daar de gevechten voortduren en dat een groot deel van de tarweproductie uit het oosten van Oekraïne komt. Dit om nog maar te zwijgen van de problemen om de oogst op te slaan en uit te voeren. Want Rusland blokkeert nog altijd de Oekraïense havens, en export via het spoor of de weg kan maar een klein deel daarvan compenseren.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Boerderij/VILT – Foto: Shutterstock

 

Te vinden in: Alle categorieën