Actualiteit

Drie nieuwe H5N1-haarden bij hobbyhouders in drie verschillende provincies - Stand van zaken zones

Drie nieuwe H5N1-haarden bij hobbyhouders in drie verschillende provincies - Stand van zaken zones

Het FAVV heeft vorige week 3 nieuwe besmettingen met het H5N1-virus vastgesteld bij particuliere houders. In Lens (Henegouwen) en Zandhoven (Antwerpen) ging het om klassiek pluimvee; in Lochristi (Oost-Vlaanderen) betrof het om reisduiven. Op alle drie de locaties was de sterfte bijzonder hoog. De nog aanwezige vogels werden geëuthanaseerd. Gezien het om kleine hobbyhouderijen gaat en er geen bijkomende risico is op verspreiding van de ziekte, werden er geen zones afgebakend. De maatregelen blijven hier beperkt tot enkel de besmette sites.

Stand van zaken zones

Het opheffen en omzetten van de zones Wervik volgt de vooropgestelde timing:

  • Vorige week woensdagnacht werd de tweede 3 km-zone omgezet in 10 km-zone.
  • Eind vorige week is de eindscreening voor het zuidwestelijke deel van de 10 km-zone met gunstig resultaat afgewerkt. Dat deel van de bewakingszone werd dit weekend in de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 februari opgeheven.
  • De screening voor het resterende deel van de bewakingszone wordt deze week van dinsdag 21 tot donderdag 23 februari georganiseerd. Bij gunstige resultaten kan de zone dan volledig opgeheven worden in de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 februari.

Druk was hoog, is hoog en blijft hoog

Wat betreft de besmettingen bij wilde vogels zijn er geen significante wijzigingen te melden. Het aantal besmettingen blijft onverminderd erg hoog overal in het land. Het milieu blijft dus nog steeds erg besmet en hierdoor blijft de druk op en rond alle pluimveehouderijen erg hoog. Waakzaamheid en een strikte toepassing van de bioveiligheid blijven onverminderd pertinent.

Tekst: Pluimvee/FAVV – Bron: FAVV – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid , Oost Vlaanderen , Antwerpen