Actualiteit

Brit besmet met het hoogpathogene vogelgriepvirus

Brit besmet met het hoogpathogene vogelgriepvirus

De gezondheidsdienst UK Health Security Agency heeft bevestigd dat er In het Verenigd Koninkrijk een persoon besmet is geraakt met hoogpathogene vogelgriepvirus. De dienst benadrukt wel dat, ondanks dat het vogelgriepvirus kan overslaan, dit hoogst uitzonderlijk is.

 

Uit de verklaring blijkt dat het hoogstwaarschijnlijk gaat om iemand die hobbymatig pluimvee houdt: “De persoon kreeg de besmetting van erg nauw, regelmatig contact met een groot aantal besmette vogels die al geruime tijd worden gehouden in en om hun huis.”

 

De persoon zelf voelt zich goed en zit in zelf-quarantaine. Alle contacten, inclusief bezoekers van de woning, zijn getraceerd en er is geen bewijs dat de besmetting zich verspreid heeft naar anderen, aldus de Britse gezondheidsdienst.

 

Er is nog niet vastgesteld of het om H5N1 gaat, de variant waar de betrokken dieren mee besmet waren. Wel is de World Health Organisation ‘uit voorzorg’ op de hoogte gesteld. Dat het risico miniem is, bevestigt het Hoofd wetenschappelijke zaken prof. Isabel Oliver: “Hoewel het risico van vogelgriep voor het algemene publiek erg laag is, weten we dat sommige varianten potentieel over kunnen gaan op mensen en daarom hebben we ook robuuste systemen om dit in een vroeg stadium op te sporen en actie te ondernemen.”

 

Tekst: Pluimvee/Boerderij – Bron: Boerderij – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën