Actualiteit

BoerBurgerBelangen, een zegen of een vloek?

BoerBurgerBelangen, een zegen of een vloek?

BoerBurgerBelangen wil volgend jaar, in navolging van de Nederlandse BBB, opkomen bij de verkiezingen. Deze boerenbeweging profileert zich niet enkel als de stem van het platteland maar ook als de stem van de vergeten Vlaming. Een ambitie die het ‘hernieuwde’ CD&V, Groen en het Vlaams Belang eveneens in de spotlights zetten. Zal deze verdeeldheid die ‘vergeten Vlaming’ net niet nog meer doen vergeten?

 

De overwinning van de Nederlandse partij BBB (BoerBurgerBeweging) tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in Nederland, was de inspiratie voor Tine Hermans om de Facebookgroep BoerBurgerBelangen op te richten. Dat de groep na amper tien dagen al 14.800 leden had, was een krachtig signaal dat er heel wat ‘vergeten Vlamingen’ het anders willen en ontstond al vlug het idee om met BBB naar de verkiezingen te trekken in 2024.

 

De ‘vergeten Vlaming’

 

Heel wat ‘vergeten Vlamingen’ – Vlamingen die zich misbegrepen, ondergewaardeerd, of tekortgedaan voelen – kunnen zich niet meer vinden in het huidige politieke systeem en willen ‘verandering’. In landbouwmiddens klinkt de lokroep van een Vlaamse BBB na de stuntzege van BBB in Nederland dan ook als een verademing. Echter moet men zich de vraag stellen of dit niet net ervoor zorgt dat de vergeten Vlaming opnieuw vergeten wordt. Als vier honden vechten om één been, loopt de vijfde ermee heen.

 

Een zegen of een vloek

 

CD&V, sinds mensengeheugenis de partij van het platteland. Echter hebben ze de laatste jaren serieus aan terrein verloren en dreigen onder de 10% te duiken. Een afrekening omdat ze al die jaren vergeten te doen zijn wat ze zeiden te doen? De dramatische peilingen  hebben de CD&V echter wakker geschud, al is nog maar de vraag wat CD&V nog kan verwezenlijken nu ze serieus hebben ingeboet aan macht.

 

Oppositiepartij Vlaams Belang rook bloed en wil, door zich nu eveneens toe te spitsen op ‘de vergeten Vlaming’, kiespubliek van CD&V mee aan boord hijsen.

 

Ook Groen werpt zich op als de partij voor de ‘vergeten Vlaming.’ Groen-co-voorzitter Jeremie Vaneeckhout schreef verleden jaar een boek met als titel 'Vergeten land'. Hij beschrijft de verwaarlozing van het Vlaamse platteland met minder geld vanuit het gemeentefonds, minder toegang tot het openbaar vervoer, en minder dienstverlening.

 

Alsof deze driestrijd nog niet voldoende was, werpt nu ook BoerBurgerBelangen zich op het strijdtoneel in aanloop van de verkiezingen in 2024. ‘Gezond boerenverstand’ in de politiek kan enkel maar toegejuicht worden, alleen is de vraag wie er hier beter van wordt? Die bewuste ‘vergeten Vlaming’ of de overige partijen die zullen profiteren van het versnipperde politieke landschap?

 

Tekst: Eigen verslaggeving – Beeld: BoerBurgerBelangen

Te vinden in: Alle categorieën