De vleesconsumptie in België is tussen 2010 en 2018 gedaald met 7,2 kilo per hoofd van de bevolking. Waar in 2010 het vleesverbruik, volgens Statbel - het Belgische bureau voor de Statistiek-, 82, 4 kg bedroeg, is dit in 2018 gereduceerd naar 75,2 kilo. Konijnen, gevogelte en wild ontspringen de dans en kennen zelfs een stijging.
Dalende vleesconsumptie
De consumptie van vlees kent een negatieve tendens. Wanneer er wordt gekeken naar de gemiddelde consumptie per jaar en per inwoner voor de periode 2010-2014, vergeleken met die van 2015-2018, kent rundsvlees een daling met 9,2 %, varkensvlees (-7,4 %), schapen- en geitenvlees (-16,9 %) en paardenvlees (-26,3 %).
Meer gevogelte en wild
De consumptie van gevogelte en andere diersoorten daarentegen lijkt toe te nemen, met +3,1 % voor gevogelte en +26,5 % voor diersoorten uit andere categorieën (konijnen, duiven, buffels, wild).
Gevogelte op derde plaats
Ondanks de daling van de consumptie bleef varkensvlees in 2018 opnieuw het meest geconsumeerde vlees in België (51,4 procent), gevolgd door rundvlees (19,6 procent) en gevogelte (18,3 procent).
Tekst: Pluimvee – Bron: Statbel – Foto: Shutterstock