Actualiteit

België herwint zijn vogelgriepvrije status

België herwint zijn vogelgriepvrije status

De Wereldorganisatie voor Diergezondheid (WOAH) heeft de Belgische zelfverklaring van de ziektevrije status voor hoogpathogene aviaire influenza (HPAI) bij pluimvee goedgekeurd. Door herstel van onze ziektevrije status is het mogelijk dat handelsembargo’s door andere landen worden opgeheven en dat onze export van pluimvee en pluimveeproducten wordt hersteld.

De afgelopen weken is het aantal besmettingen met vogelgriep bij wilde vogels in België en onze buurlanden laag gebleven. In België dateert de laatste uitbraak van vogelgriep bij pluimvee van 29 december 2023. Hierdoor kwam België in aanmerking om de ziektevrije status bij de WOAH terug te krijgen. De WOAH erkent nu dat ons land vrij is van hoogpathogene vogelgriep bij pluimvee en publiceerde de zelfverklaring op vrijdag 22 maart.

In 2023 werden bij pluimveebedrijven 8 haarden van hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Daarnaast werd het virus ook vastgesteld bij 11 particuliere houders. Hoewel dit een aanzienlijke daling is tegenover het jaar 2022 blijft waakzaamheid nodig.

 

Bron: FAVV – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën