Actualiteit

Bedrijf dat namaakvlees produceert is succesnummer op beurs

Bedrijf dat namaakvlees produceert is succesnummer op beurs

Beyond Meat, een producent van namaakvlees, trok vorige maand  naar de technologiebeurs Nasdaq om verse dollars op te halen. Dat de verwachtingen hoog liggen voor deze business, bleek uit de koers voor een bedrijf dat na 10 jaar nog nooit winst maakte. De introductieprijs van de aandelen bedroeg 25 dollar en nog dezelfde dag werd een recordkoers van 72 dollar genoteerd of een stijging met maar liefst 163%! Dit betekent dat het aandeel noteert tegen 40 keer de huidige omzet. In de voedingssector is een ‘normale’ waarde, volgens Paul D’Hoore, 2 maal de omzet.

 

Dit Amerikaans bedrijf vervangt de dierlijke eiwitten door plantaardige en streeft ernaar om zo goed als mogelijk dierlijke producten qua structuur, smaak en uitzicht na te bootsen. Ze mikken niet direct op enkel vegetariërs of veganisten maar promoten hun producten vooral naar consumenten die ‘echt’ vlees eten. Diverse claims zijn wel lopende opdat ze niet langer meer de namen of verwijzingen naar vlees of vleesproducten zouden mogen gebruiken zoals burgers, steak of filet.

Gekende en bekende investeerders in het bedrijf zijn Leonardo DiCaprio en Bill Gates. Medeoprichter Tyson Foods (grote retailer) heeft zich intussen teruggetrokken en is zelf met een bedrijf voor namaakvlees gestart. Dit toont dat namaakvlees, eerder dan ‘labovlees’ een geduchte concurrent wordt voor echt vlees.

 

Tekst: Pluimvee

Te vinden in: Alle categorieën