Actualiteit

13 landen stellen embargo in voor Belgische gevogelte na vogelgriepuitbraken

13 landen stellen embargo in voor Belgische gevogelte na vogelgriepuitbraken

Dertien landen hebben een embargo ingesteld voor de invoer van Belgisch gevogelte naar aanleiding van de vogelgriepuitbraken in ons land. Dat blijkt na navraag van VILT bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

 

Deze winter werd op vier locaties in België vogelgriep van het type H5 aangetroffen, hierdoor verloor België zijn vogelgriepvrij-statuut. Dat dit gepaard gaat met economische gevolgen is duidelijk, want dertien landen blijken nu Belgisch gevogelte te weren.

 

Bij vijf landen gaat het om een strikt embargo voor al het gevogelte afkomstig van het volledige Belgische grondgebied. Het gaat hier om China, Cuba, Singapore, Taiwan en Zuid-Afrika. Acht andere landen en regio's hebben een partieel embargo opgelegd, waarbij enkel de invoer vanuit bepaalde regio's waar besmettingen zijn vastgesteld in de ban wordt gedaan. Dat zijn Hongkong, Iraaks-Koerdistan, Japan, Kazachstan, Mexico, Rusland, Saoedi-Arabië en Turkije. Mogelijk hebben nog meer landen of regio's de invoer aan banden gelegd, door bijvoorbeeld het weigeren van het verlenen van invoervergunningen.

 

België exporteert pluimveevlees naar meer dan 80 landen wereldwijd en staat daarmee in de top tien van grootste pluimveevleesexporteurs ter wereld. Veel van het verse en bevroren gevogelte wordt verkocht in onze buurlanden, maar een groot aandeel wordt ook buiten de Europese Unie afgezet. Volgens de Vereniging van Industriële Pluimveeslachterijen zijn deze embargo’s daarom zeer nadelig voor de algemene rendabiliteit. “Verdere impact hangt nu af van de snelheid waarbij de beperkingen worden teruggetrokken”, klinkt het. Om opnieuw het statuut van vogelgriepvrij te krijgen, wordt in het beste geval gerekend op een doorlooptijd van drie maanden na de opruiming en ontsmetting van de laatste haard.

Tekst: VILT/Pluimvee – Bron: VILT – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid