MiteControl is een Europees project waarbij nieuwe en duurzame behandelingsstrategieën worden ontwikkeld tegen rode vogelmijt in leghennenstallen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ‘geïntegreerde plaagbestrijding’ (IPM). Het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel, die de coördinator is van dit Europees project, gaat samen met 5 partners op zoek naar naar de meest efficiënte combinatie van niet-chemische bestrijdingsmethodes. Ook zal er een automatisch monitoringssysteem ontwikkeld worden op basis van camera’s. Door op het juiste moment te behandelen, en de meest efficiënte middelen te gebruiken, zal de totale hoeveelheid aan chemische bestrijdingsmiddelen gereduceerd kunnen worden en de rode vogelmijt-bestrijding verbeterd worden.
De IPM-strategieën zullen uiteindelijk getest worden op 12 pilootbedrijven in België, Frankrijk en Groot-Brittannië. Het project zal resulteren in een reductie van productieverliezen, lagere besmettingsgraden en een verbetering van het dierenwelzijn.
Voor enkele fases in het project doen we een oproep naar de medewerking van leghennenhouders:
- Het Proefbedrijf zou bij minstens 10 bedrijven enquêtes willen afnemen (tussen april en augustus 2019) om de huidige situatie inzake mijtinfecties en bestrijdingsmechanismes te schetsen, en om de wensen van de leghennenhouders inzake bloedluisbestrijding in kaart te brengen.
- Ook zijn stalen van levende mijten nodig, voor laboonderzoek naar resistentie-ontwikkeling van de vogelmijten tegen bepaalde producten. Enkele stalen moeten uit bedrijven komen waar plantenproducten (Avimite/Lentypou/Hennsup of NorMite), of roofmijten gebruikt worden. De staalnames zullen plaatsvinden tussen augustus 2019 en december 2019.
- Tot slot is het Proefbedrijf op zoek naar 3 pilootbedrijven waar we bepaalde IPM – strategieën gaan uittesten. Al het nodige materiaal voor monitoring en de producten voor de behandelingen worden kosteloos aangeleverd door het Proefbedrijf. De bedrijven zullen maandelijks opgevolgd worden vanaf de opzet van een nieuwe ronde voor gedurende minstens 9 maanden. De opzet van een nieuwe ronde zou moeten plaatsvinden tussen maart 2020 en mei 2021. Bedrijven met verschillende huisvestingssystemen (ook biobedrijven) kunnen zich kandidaat stellen.
Alle informatie en resultaten worden anoniem verwerkt en enkel gebruikt binnen het project.
Indien u interesse hebt om deel te nemen aan één of meerdere van deze stappen, of indien u nog vragen hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren via eva.decru@provincieantwerpen.be of telefonisch op volgend nummer +32 14 56 28 86.