Nieuws

NCD: opheffen/aanpassen van verschillende zones en versoepeling maatregelen

Het FAVV heeft sinds 26 april 2018 al 20 besmettingen met de ziekte van Newcastle vastgesteld: 17 bij hobbyhouders en 3 op commerciële pluimveehouderijen. In de afgelopen weken konden de maatregelen rond 7 besmettingen bij hobbyhouders al volledig opgeheven worden, en werden ook reeds zones rond uitbraken op professionele bedrijven aangepast.

De voorbije dagen was de toestand ook onder controle rond andere besmettingen en daarom werden de 500m zones Zoutleeuw en Hélécine (op 02/08), de 10km zone rond Haaltert (op 04/08) en de 500m zone rond Ninove (op 06/08) opgeheven.

Omdat er geen nieuwe uitbraken meer worden vastgesteld, bevestigde het FAVV (op 08/08) dat ook de 10km zone rond Zulte wordt opgeheven. Ook worden de zones rond Waregem aangepast: de 3 km-zone versmelt hier met de 10 km-zone. In deze aangepaste 10 km-zone worden tegelijk de maatregelen voor hobbyhouders versoepeld.
In de 10 km-zone rond Waregem zijn dan nog enkel aanvullende, strengere maatregelen van kracht in de 500m zone die op 25 juni werd afgebakend rond een besmetting bij een hobbyhouder in Dentergem.
De maatregelen in de zones rond andere besmettingen worden voorlopig niet aangepast. Ook de algemene maatregelen voor alle pluimveehouders in België blijven voorlopig ongewijzigd. Voor de gedetailleerde voorwaarden waaraan o.a. de pluimveehandelaar moet voldoen, om zijn activiteiten te mogen uitoefenen, verwijzen we naar de website van het FAVV.