Actualiteit

Pluimveeloket gelanceerd op Agriflanders

Pluimveeloket gelanceerd op Agriflanders

Op Agriflanders heeft Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege het pluimveeloket officieel geopend. Deze eerstelijnsdienstverlening is opgericht door onderzoeksinstituut ILVO en bestond reeds in de varkenssector, waar het zijn nut al meermaals heeft bewezen. De bedoeling van het pluimveeloket is om wetenschappelijke literatuur op maat van de pluimveehouder aan te reiken. Landbouwers kunnen bij de loketten terecht met allerhande vragen over hun sector.

Doel pluimveeloket

Bedrijven en stakeholders uit de verschillende sectoren kunnen hun concrete vragen voorleggen aan het desbetreffende loket door een eenvoudig webformulier. Na de nodige opzoekingen krijgt de vraagsteller een uitgebreid schriftelijk antwoord die eerst aan de vraagsteller wordt bezorgd. Vervolgens wordt zowel de vraag als het antwoord anoniem op de website geplaatst. Eveneens rekentools, video’s, brochures, onderzoeksresultaten, praktijkkennis, presentaties en samenvattingen van rapporten zijn vlot online raadpleegbaar. Naast het vertalen van wetenschappelijke literatuur naar informatie op maat van de pluimveehouder wilt het pluimveeloket alsook een wisselwerking creëren door noden uit de praktijk te capteren en deze voor te leggen aan de verschillende onderzoeksinstellingen. Degene die willen kunnen zich gratis registreren voor het ontvangen van de 3 maandelijkse nieuwsbrief via www.pluimveeloket.be.

Living Lab

Om dit pluimveeloket te realiseren rekruteerde ILVO eind 2018 Karolien Langendries als experte in pluimvee. Zowel het varkens-, pluimvee- als rundveeloket opereren nu analoog. Boven de drie loketten komt er de ‘Living Lab Veehouderij’, als een soort paraplu die de efficiënte, open samenwerking en wisselwerking tussen de actoren zichtbaar maakt. Het begrip ‘living lab’ is ontstaan vanuit Europa als een instrument om praktijkgerichte innovatie in verschillende sectoren te bevorderen door stakeholders en wetenschappelijke experts vlot te laten samenwerken. ILVO nam de aanpak op in zijn toekomstvisie ‘naar 2020 en verder’. Op vier domeinen zijn er binnen ILVO al Living Labs actief: de Food Pilot (innovatie in voeding), rond precisielandbouw, rond agro-ecologie en biolandbouw en nu dus rond veehouderij.

(Tekst: eigen verslaggeving – Bron: Vilt)

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen