Actualiteit

Europese Commissie offert Europese pluimveevleessector op in Mercosurdeal

Europese Commissie offert Europese pluimveevleessector op in Mercosurdeal

De Europese Unie en de landen van het handelsblok Mercosur – Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay – hebben na 20 jaar onderhandelen een breed handelsakkoord bereikt. Tegen het handelsakkoord is er heel wat protest van Europese landbouwers die immers vrezen voor deloyale concurrentie, vooral de pluimveevleessector wordt zwaar getroffen.                       

Mercosur handelsakkoord

De Europese en Zuid-Amerikaanse onderhandelaars waren woensdagavond in Brussel in de laatste rechte lijn van de onderhandelingen beland. Vrijdagavond zijn die dus afgerond zijn met een akkoord. Over een nieuw vrijhandelsakkoord tussen beide handelsblokken wordt al meer dan 20 jaar gepraat. Het zou gaan om één van de grootste handelsakkoorden ooit, met 780 miljoen consumenten en een gezamenlijk bruto binnenlands product van 18.000 miljard euro. De Zuid-Amerikaanse landen zouden hoofdzakelijk landbouwproducten invoeren in de EU, terwijl Europa vooral industriële en farmaceutische producten zou uitvoeren. De landbouwsector wordt zodoende, alweer, als pasmunt gebruikt.

Europese pluimveevleessector op de slachtbank

AVEC, de Europese organisatie van pluimveeverwerkers, stelt in een persbericht dat ze zich verraden voelen door de Europese Commissie en vindt dat de pluimveevleessector in het Mercosur handelsakkoord is opgeofferd om enkele andere grotere sectoren tevreden te stellen.

Verdubbeling van de import

Door de Mercosurdeal wordt de importquota vanuit de Mercosurlanden van pluimveevlees verhoogt met 180.000 ton, dit is een verdubbeling van hetgeen eind 2017 was goedgekeurd door de EU-lidstaten. Globaal gezien wordt er jaarlijks al 900.000 ton pluimveevlees geïmporteerd van derde landen, een opmerkelijk verschil vergeleken met de rundveevlees- (300.000 ton) en de varkensvleessector (20.000 ton).

Meat and more

Het is AVEC niet enkel te doen om het pluimveevlees op zich, maar eveneens de impact die dit teweeg zal brengen op landbouwers en hun gezinnen. Een additionele import van 180.000 ton pluimveevlees in de EU zal onontkomelijk gepaard gaan met jobverlies, voornamelijk in landelijke gebieden.

Bovendien heeft de Europese pluimveevleessector de laatste 20 jaar serieuze inspanning geleverd om het dierenwelzijn te verbeteren, de voedselveiligheid te verhogen en de milieu-impact te reduceren. Eigenlijk zegt de Europese Commissie nu dat de gedane inspanningen van de sector een maat voor niets waren en dat ze zich er volledig kunnen in vinden in het feit dat dat pluimveevlees niet voldoet aan de Europese regels inzake dierenwelzijn, voedselveiligheid en milieu-impact, zo bleek uit auditrapporten, uitgevoerd door de Europese Commissie, in 2013 en 2017.

Tekst: Pluimvee (MC) – Bron: Vilt/Persbericht AVEC

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen