Actualiteit

Brexit en de pluimveesector

Brexit en de pluimveesector

Op 29 maart 2019 stapt het VK uit de EU. Of er uiteindelijk uitstel, toch nog één of ander akkoord uit de bus komt of het een no deal scheiding wordt, op het ogenblik van dit schrijven is dit nog volledig onduidelijk. Tenzij de Britse regering haar standpunt alsnog zou wijzigen, wordt België een buitengrens van het VK en komen er douaneformaliteiten om rekening mee te houden. Dat vormt een grote uitdaging voor Vlaamse spelers die goederen uitvoeren naar het VK. En al zeker voor de vele bedrijven die tot nu toe alleen binnen de EU exporteerden.

Voor de pluimveesector is vooral de export naar het VK van pluimveevlees en in mindere mate van ei-producten een uitdaging. Het VK is voor beide producten zowat de 3-4de belangrijkste afzetmarkt voor Vlaanderen en vertegenwoordigt een globale waarde van bijna 60 miljoen euro. De export van eieren in de schaal, broedeieren en 1-dagskuikens is daarentegen vrij beperkt.

Het gedetailleerd artikel met een diepere inkijk in de exportcijfers van onze pluimveesector met het VK kunt u lezen in Pluimvee 3, maart 2019, jaargang 53.

Tekst: Pluimvee

Te vinden in: Leghennen , Braadkippen , Wetgeving , Moederdieren - Broeierij