Recall bio-eieren na overschrijding PCB-norm 16/10/2017
Geplaatst in categorie Algemeen

Vandaag meldde het FAVV via een persbericht een recall van eieren met een overschrijding van de norm voor PCB's. Het gaat om eieren van een nieuw gestart bio-leghennenbedrijf met code 0BE3133. De resultaten wijzen op een mogelijk risico voor de gezondheid van de consument. Het desbetreffende lot eieren werd in verschillende Belgische detailhandels verdeeld. De monsternames werden genomen in kader van het jaarlijks controleprogramma van het FAVV. 

Hieronder kan u integraal het persbericht van het FAVV nalezen:

Recall van eieren met de code 0BE3133 na vaststelling van PCB's. Blokkering en onderzoek van een leghennenbedrijf. (16/10/2017)

In het kader van zijn jaarlijks controleprogramma heeft het FAVV een routine monstername uitgevoerd in een nieuw gestart bio-leghennenbedrijf. De analyses tonen niet alleen een overschrijding van de norm aan voor PCB’s (polychloorbifenyl), maar de resultaten wijzen op een mogelijk risico voor de gezondheid van de consument. Het desbetreffende lot eieren heeft de code 0BE3133 en werden in verschillende detailhandels in België verdeeld. Consumenten die eieren van dit lot hebben wordt gevraagd om die niet te verbruiken en ze terug te brengen naar de winkel.

Zodra de contaminatie in het legkippenbedrijf was vastgesteld, heeft het FAVV meteen de eieren geblokkeerd en is er een onderzoek gestart in het bedrijf om de oorzaak van de besmetting te achterhalen. Op dit moment zijn de eieren van dit bedrijf niet alleen in het bedrijf zelf maar ook bij de afnemers geblokkeerd. Ook de winkels zijn ingelicht en zijn een uit de handel name van deze eieren gestart. De meest waarschijnlijke piste om deze besmetting te verklaren is de grond waarop de kippen vrij konden rondlopen, dit wordt verder onderzocht.

De PCB’s zijn persistente organische polluenten die in het milieu aanwezig zijn en schadelijk zijn voor de mens. Het FAVV houdt het risico op besmetting met PCB’s in de voedselketen scherp in de gaten. Elk jaar neemt het Agentschap stalen van voedingswaren en dierenvoeder.
In 2017 heeft het Agentschap tot nu toe 925 stalen genomen, waar 100% conform waren.

Naar aanleiding van het vaststellen van deze besmetting en met het oog op de bescherming van de consument vraagt het voedselagentschap om na te gaan of zij eieren hebben waarop de code 0BE3133 gedrukt staat en vraagt hen deze eieren niet te consumeren.
Deze eieren werden in verschillende detailhandels in België verhandeld. 

(Bron: FAVV)Ga naar heet van de naald nieuws overzicht

Volgende activiteiten
Geen volgende activiteiten gepland

 

Laatste berichten
Europa akkoord met Belgisch pakket steun fipronil -
Zopas bereikte ons het bericht dat de Europese Commissie het licht op groen zet voor de Belgische schadevergoedingen in kader van de fipronilcrisis. D...
Nieuw VKI-document (december 2017) -
Zoals reeds eerder aangehaald, zou het VKI-document aangepast worden naar aanleiding van de brief die opgesteld werd door de hele sector naar Minister...
Vernietiging fipronil-eieren: FAVV betaalt Rendac -
Minister Ducarme heeft de door het FAVV voorgestelde werkwijze goedgekeurd om de kosten te regelen van de destructie van de eieren, die door Rendac zi...